Blogosfera stimulează analiza informației și nu consumul de informație

07.02.2017

Trăim într-o perioadă în care este permisă stimularea excesivă a consumului de informație, dar se așteaptă de la oamenii de rând să analizeze cu înțelepciune și cumpătare orice informație care ajunge la ei.

De câteva zile tot citesc și discut despre tensiuni în familii datorate părerilor diferite față de cumpăna prin care trecem acum împreună. Indiferent din ce colțișor vreți să abordăm motivele pentru care am ajuns în această situație discuția va ajunge cu siguranță în același punct – educația. Educația nu se face cu forța, dar lipsa educației poate avea urmări dintre cele mai grave după cum se poate constata acum.

Ce îmi doresc să rețineți?!?! Vom bate pasul pe loc indiferent ce, cum și de către cine vi se promite ceva în lipsa unei educații civice. In lipsa ei vom ieși în stradă din nou peste câțiva ani.

Un sat avea o livadă.

In fiecare toamnă localnicii culegeau fructele împreună pentru consumul propriu. Intr-o zi primarul a cedat presiunilor și a acceptat să fie tăiată toată livada și terenul să fie transformat temporar în pârloagă. După câțiva ani, alt primar îi îndeamnă pe localnici să sprijine producția locală și le propune să replanteze fosta livadă. Localnicii au acceptat cu gândul la copiii lor plecați în pribegie. Au început să curețe terenul și să caute pomi din soiuri locale. Au început. Leat-ul era pe sfârșite. Dar au început. Si ei, în copilărie, au mâncat fructe dintr-o livadă plantată de bunii lor.

Nu vrem să fim oi!

In continuare vă propun un interviu cu Mircea Miclea, din care preiau:

Eu cred că, dacă în următorii ani nu apar niște mașini care să facă ratingul constant al informației și al sursei de informație, algoritmi inteligenți bazați pe inteligență artificială, care să ofere filtre, și dacă nu ne dezvoltăm abilitatea de reflecție critică, atunci vom deveni niște oi. Adică vom fi pur și simplu anesteziați. Iar ceea a spus Orwell în cărțile lui va fi nimic față de ceea ce se va întâmpla. Nu vom mai putea să distingem realitatea de ficțiune și vom trăi într-o realitate așa cum ne este servită ea de cei care sunt interesați.

In spatele proiectelor bazate pe inteligență artficială sunt în prezent doar interese comerciale. Facebook, blamat pentru folosirea unor tehnici cu iz de manipulare, nu este o organizație non-guvernamentală. Este un agent economic. Este o firmă care vrea să obțină profit. Aveți în vedere că discutăm despre iot abia de câțiva ani și spriritele deja s-au încins. Acesta este doar începutul.

Ii ignorăm acum, îi vor ignora …

Rețineți – Copiii care cresc lângă copiii voștri vor avea drept de vot indiferent de locul în care protestează părinții lor în aceste zile și de modul în care folosesc internetul. Nu-i ignorați!

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate