Pepper – un robot călugăr budist care poate oficia slujbe de înmormântare

Pepper, primul robot călugăr budist, a fost prezentat ieri la târgul Life Ending Industry Expo din Tokyo. El poate să bată la tobă și să intoneze sutre.

Pepper

Vă recomand să priviți această informație prin prisma Viața bate internetul. Pe internet puteți găsi discuții mai mult sau mai puțin încinse bazate pe criterii etice despre acest rol acordat lui Pepper. Un robot nu poate fi preot. Indiferent de religie. In viață poate fi altfel. Această propunere a venit din partea lui Tetsugi Matsuo – un călugăr budist care a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la povara cheltuielilor de înmomântare pentru familiile din Japonia. Familii îmbătrânite. Pensii mici. Preoți mai puțini.

Călugărul Pepper nu a primit nici o cerere în timpul expoziției chiar dacă prețul solicitat este de 5 ori mai mic decât cel al preotului uman. La început este mai greu. La fel au pățit și frații lui mai mari care pot fi întâlniți în prezent prin bănci, magazine și azile de bătrâni din Japonia. Nu mică mi-ar fi mirarea dacă peste câțiva ani îl vom regăsi prin vre-o mănăstire.

Voi cum ați proceda dacă vă moare o rudă apropiată, cheltuielile de înmormântare sunt cu mult peste situația voastră financiară și preotul refuză să vină fără să-i strecurați discret un plic în buzunar? Au fost și-n România astfel de cazuri. Tradiția este tradiție.

Ne-am obișnuit să criticăm de pe margine. Hai să renunțăm la această meteahnă și să privim realitatea cu proprii ochi. Si să gândim cu propria tărtăcuță.

Recunosc. Si eu am fost tentat să scriu mai hazliu. Să recomand un cor de bocitori cu playlist. Sau un cortegiu funerar care să arunce cu bănuți la fiecare oprire. Mi-a trecut repede.

Comentarii

  1. Tudor spune:

    Citez – Avocatul Poporului a solicitat Primăriei comunei Tălpaş, din judeţul Dolj, să înfiinţeze un nou cimitir comunal, după ce anul trecut o femeie aparţinând cultului baptist a fost îngropată în câmp, cu toate că familia avea loc de veci. Primarul se plânge însă că nu poate acoperi costurile pentru investiţie. sursa mediafax.ro

Postează un comentariu


Articole învecinate