Spune-mi cine ești ca să-ți spun dacă ești blogger

30.08.2017

Cine este autorul acestui comentariu? Si dau click. Unde ajung? Pe blog sau pe contul de Facebook?

Pe vremuri, un blogger începător care dorea să se promoveze sau un blogger cu brand care se respecta posta comentarii pe alte bloguri. Incerca să posteze printre primii ca să se asigure că al său comentariu va fi citit de către cei care vor poposi pe acolo. Mai inspirat sau mai puțin inspirat. E normal. Suntem oameni. Si zilele sunt mai frumoase sau mai mohorâte. Nu postau doar un banal mulțumesc sau un comentariu generic copy – paste din listă. Citeau, filtrau, gândeau și scriau ce au de spus. Cei care îl citeau și vroiau să vadă cine se află în spatele acelui nume și gravatar dădeau click pe link și ajungeau pe blogul lui. Fiecare dintre noi încercam să ne debarasăm de blogurile care nu spuneau nimic și căutam bloguri pe care să ni le adăugăm în feed.

Atrași de facilitățile Facebook-ului, mulți bloggeri și-au configurat pe bloguri modulul de postare comentarii conectat la această rețea de socializare. Si eu mi l-am adăugat pe la începutul lunii. L-am adăugat pentru a veni în sprijinul celor care lasă un semn doar conectați la Facebook. Le este mai comod. Mai ales de pe smartphone. Stiu. Îi înțeleg.

comentarii blogger

Pe cei care țin la eticheta de bloggeri nu-i înțeleg. Ei de ce postează conectați la Facebook?

Când postează un comentariu ei nu se semnează cu blogger. Ei se semnează cu user-ul Facebook. Cine ești? Ce ai mai scris pe blog? Si dau click pe nume. Pe link. Unde ajung? Pe blog sau pe contul de Facebook?

Nu-i înțeleg pe cei care se plâng de lipsa comentariilor postate în blogosferă pe modulul clasic, dar care folosesc modulul Facebook când vor să posteze comentarii pe bloguri. Atunci când timpul și obrazul le permite. Educația începe de la noi. De la bloggeri. Cititorii sunt precum albinele la poienile cu flori. Vin acolo unde găsesc flori. Dacă găsesc comentarii la modulul clasic se opresc acolo. Dacă sunt mai multe la modulul Facebook se duc dincolo. Am auzit că lumea preferă să posteze pe Facebook pentru că mesajul lor ajunge la mai multe persoane. Este o rețea de socializare. De acord. Dar mai știu și că cei interesați de o anumită informație o caută și-n gaură de șarpe până o găsește. Si când o găsește nu mai ține cont că este pe o rețea de socializare super optimizată sau pe un blog neresponsive.

Citeam ieri un articol despre rezintența anticomunistă Anton Paragină din Munții Vrancei. Conform unor surse, cică a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România (peste 15.000 de oameni). Rezistență? Noi, ca bloggeri, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință ca să apărăm modulul clasic de comentarii. Să-l apărăm și să-l dezvoltăm. Dacă vrem să ne mai spunem bloggeri. Altfel, ne spunem oameni de social media. Oricum, văd că este un val să ne facm conturi pe toate rețelele de socializare.

Ce este mai important? Contul de Facebook sau blogul? Pentru unii contul de facebook. Pentru alții blogul. Eu mă adresez celor pentru care blogul este mai important.

Spre bucuria unora și dezamăgirea altora, concluzia finală a unui studiu recenta fost că nu mor bloggerii când vor vloggerii. Ce bineee! Câțiva ani vom sta liniștiți. Si ce facem în această perioadă? Așteptăm ca blogurile să dispară de la sine în timp ce noi, bloggerii, ne vom ocupa timpul cu alte unelte online?

Dacă tot discutăm despre apărarea breslei, hai să confirmăm că suntem bloggeri. Bloggeri de România.

Comentarii

  1. Eu postez atât old school, cât și new school via FB. Depinde ce îmi e mai la îndemână. Depinde de opțiunea bloggului pe care vreau să las un comentariu.
    Da, viteza ne duce spre modulul FB. De ce? Pentru că ești logat automat spre deosebire de alte modalități unde îți lași numele, adresa de email, adresa site.
    Plus, încă ceva important legat de setările comentariilor. De cele mai multe ori comentariile via FB sunt afișate instant. Însă majoritatea bloggerilor preferă moderarea comentariilor, deci un delay mai mare. Dacă primești răspuns la comentariul pe care l-ai lăsat via FB ești notificat. De cele mai multe ori prin intermediul comentariilor în format clasic nu mai primești această notificare. Se rupe dialogul. Sau îl primești peste o zi sau mai multe când este aprobat. Și atunci poate nu mai are relevanță. Cu asta începeam. Viteza. Sunt mai multe se spus dar și așa m-am întins prea mult. În concluzie, sunt de acord cu tine. Măcar noi, între noi, să folosim modului clasic. Chiar ai atins un subiect interesant!

    • Tudor spune:

      Eu comentez de pe pc sau laptop. Rar postez de pe tableta si niciodata de pe telefon. Prefer moderare doar la primul comentariu – la al doilea browserul imi pune singur datele mele si comentariul este afisat automat.

  2. Ada Chindea spune:

    Bun punct de vedere si te felicit ca l-ai scos la tabla! Eu chiar am observat trafic venind din bloguri unde am comentat, nu pentru trafic cum ziceai ca se mai face, ci pentru ca subiectul m-a interesat! Cochetam si eu cu ideea de a pune plugin-ul de facebook, dar mi-ai mai dat ceva de gandit! Multumesc pentru articol!

  3. Foarte bine zis, eu de multe ori nu comentez pe un blog daca vad ca are doar modulul de facebook, singura exceptie fiind blogul doameni Marta Usurelu unde daca cred ca am ceva de zis care sa aduca un plus valoare la articol postez chiar si daca nu are modul de comentarii activ si doar cu facebook.

    • Tudor spune:

      Sunt bloggeri care, din diverse motive, sunt foarte precauti vizavi de identitatea celor care posteaza comentarii. Acesta este principalul avantaj al lui Disqus. Si al lui Facebook.

      Daca cunosc numele, email-ul si adresa blogului ale unei persoane pot sa postez in numele ei un comentariu pe un blog. Comentariul va fi afisat automat daca este activa moderare la primul comentariu. Pentru cei pe care-i mananca in tasta – autorul real poate fi identificat dupa ip.

  4. Pertinent, ca toate articolele tale. Învăț cate ceva din fiecare. Da, din comoditate probabil comentam cu profilul de Facebook, fără măcar să îmi pun problemele pe care le ridici tu mai sus. Dar ai dreptate! Viva bloggerii de România!

  5. Loredana spune:

    Mie nu imi place sa primesc comentarii de la alti colegi in formularul FB. Chiar nu imi place, asa ca nici nu las, la randul meu. Folosesc formularul de comentarii, ca de aceea e pus. In plus, incerc sa le zic si lor ca acele comentarii nu sunt ale lor…sunt ale dlui FB, asa ca le poti pierde la orice neregula cu blogul.

  6. Elena spune:

    Tot ce scrii pe mine ma ajuta si inspira. Am sa scriu/ spun totusi ca si eu mai comentez din facebook cand nu sunt la Pc.Inca nu am reusit sa ma disciplizez sa pot adopta stilul tau care mi se pare wow. Da, ma voi organiza sa postez un coment din blogg. Cumva este si o recunostinta catre omul care a muncit sa scrie acel articol.

    • Tudor spune:

      Puterea obișnuinței este cea mai puternică armă dacă este folosită cu înțelepciune. In lupta cu munca în zadar sau în folosul celor lipsiți de omenie.

  7. A zis bine Ioana mai sus, cu contul de facebook: eu am trecut de ceva timp de etapa in care comentez sa-mi fac reclama. Eu comentez asumat, neanonim, asta da, dar nu comentez pt trafic. Ceea ce inseamna ca nu dau importanta modului in care comentez.

    Apropo de reciprocitati si alte alea, am vazut o chestie gretoasa: acum se dau like-uri reciproce pe instagram. Cica asa functioneaza instagram, trebuie sa ai like-uri, da nu mai mult de 100, in prima oara. Si-s chestii pe fb, grupuri, care incurajeaza asta. Practica asta. Gretos.

    Deci de ce am incuraja bloggerii sa faca din nou asta?

    • Tudor spune:

      Vrei să-ți spun că printre bloggeri sunt și persoane care-și postează singuri comentarii sub diverse nume? Generează singuri polemici de dragul unui număr cât mai mare de comentarii și a traficului atras din google / articol. Nu este etic, dar rezultatul final este apreciat prin agenții. Imi sunt cunoscute aceste trucuri.

      Eu i-am vizat pe cei care țin la eticheta de bloggeri. Care sunt de bună credință. Si care totuși, când postează pe bloguri, folosesc modulul Facebook în locul celui clasic. Nu am spus să își comenteze reciproc, chiar dacă acest obicei încheagă o comunitate online. Am spus doar ca atunci când timpul și obrazul le permit să comenteze să folosească modulul clasic de comentarii.

      In urmă cu niște ani spuneam că graficul cu numărul de articole postate pe propriul blog și al comentariilor postate pe alte bloguri are formă de elipsă. Numărul comentariilor postate la alții scade în funcție de creșterea numărului de articole postate pe propriul blog. Este o constatare. O observație.

  8. Sergio spune:

    Să comentăm, zici?
    Ok: dacă tot stai pe net, încearcă să scrii în limba româna (a fost ziua ei ieri).

    PS: nu comentez pentru trafic 😉

    • Tudor spune:

      Te referi la diacritice sau la greșelile gramaticale? Mi le asum pe amândouă.

      Arată-mi și mie un blogger pe care nu-l interesează traficul 🙂 Nu spun că ai postat comentariul de mai sus motivat doar de trafic, dar cred că există și el pe lista respectivă. Altfel, nu ai mai fi pus adresa url la website.

  9. Camelia spune:

    Eu raman la parerea mea ca intr-o buna zi facebook o sa ne joace o festa urata. Am avut si eu pluginul de comentarii facebook, ba chiar l-am si oglindit pe pagina, insa pana la urma m-am intors la formularul clasic oferit de wp.

  10. Leo spune:

    Nu toți fac asta! Și le poți opri dacă nu mai vrei ca lumea să-ți comenteze de pe conturile de facebook. La fel și alți bloggeri. Unii le opresc, unii nu. Ei spre exemplu am active doar comentariile simple. Nu cont wordpress, nu cont de disqus, doar nume și mail.

Postează un comentariu


Articole învecinate