Maestrul Jampa Lungtok ne invită la o discuție despre compasiune și vacuitate

21.09.2017

Ce este compasiunea? Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune? Câteva întrebări la care ne va răspunde Venerabilul Maestru buddhist Jampa Lungtok.

Avem parte de un stil de viață extrem de agitat. Parcă din ce în ce mai agitat. Si mai nesigur. Ne trezim cu noaptea în cap, alergăm toată ziua în stânga și-n dreapta. Seara, înainte de culcare, ne întrebăm ce am făcut toată ziua de suntem atât de obosiți. Am zile în care-mi vine să las totul baltă, să-mi iau tableta și să mă duc la bunii mei ștejari și să scriu toate articole pe care le am în tărtăcuță. Pentru mine bloggingul este o pasiune. Si ca orice pasiune o las mai pe la coada listei. Din lipsă de timp. Spun eu. Din responsabilitate. Spun alții. Regretul că nu reușesc să scriu atât de des pe cât mi-aș dori rămâne. Precum găurile în ușă după ce au fost scoase cuiele bătute de nepot. Tărtăcuța îm ispune că procedez corect lăsând blogul pentru când am timp. Inima îmi spune că greșesc. Am avut o perioadă în care credeam că soluția se află în team management. Dacă vreau să scriu mai des trebuie să fiu mai eficient. N-a avut roade. Pierdeam ore în șir cu un articol. Scriam. Corectam. Stergeam. Renunțam. In cele din urmă am acceptat că portița se afla în modul meu de a mă comporta și de a gândi. Nu în modul tău sau al tău sau al tău. Nu. In modul meu. Eu eram cel în care se umfla tărâța imediat când cineva din preajmă se comporta altfel decât mi-aș fi dorit. Eu eram cel care pusese frâu unor sfaturi. Adevărata problemă nu era la lipsa timpului. Era la mine. Cel care spunea că timpul este cea mai mare provocare a noastră avea mare dreptate.

compasiune vacuitate

Compasiune și Vacuitate

Dacă vreți să aflați răspunsurile la măcar una dintre următoarele întrebări:

• Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune?
• Ce este compasiunea? Care este legătura dintre compasiune şi înţelegerea viziunii buddhiste cu privire la originarea codependentă sau interdependentă?
• Care sunt înţelesurile profunde ale conjuncţiei compasiune şi vacuitate în buddhismul tibetan?
• Cum reușesc călugării buddhiști să își mențină mintea fericită, mulțumită, răbdătoare și ferită de îngrijorările lumești, necondiționată de circumstanțele exterioare?
• Cum se pun în practică învăţăturile evocate și cu ce scop? Ce înseamnă o cale spirituală autentică din perspectiva unui călugar buddhist?
• Cum putem discerne corect între ceea ce cunoaștem deja despre buddhism pentru a separa cu atenție ce este real și ce este fantezie?

vă recomand să mergeți luni, 2 octombrie, începând cu ora 19:00 la Aula Magna a Univ. din Bucureşti (Palatul Facultăţii de Drept (parter), Bd. M. Kogălniceanu nr. 36-46) și să-l ascutați pe Venerabilului Maestru buddhist Jampa Lungtok, care vine pentru prima dată la Universitatea din Bucureşti, fiind invitat de onoare în cadrul Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii. Cei care nu puteți ajunge la eveniment puteți urmări conferința live pe facebook la adresa https://www.facebook.com/Rabten.ro.

Moderatorul evenimentului va fi Prof. dr. Madeea Axinciuc, director fondator al Programului interdisciplinar de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, care desfăşoară activităţi de predare şi cercetare în domeniul filosofiei religiei, al religiei comparate şi al literaturii biblice.

Prelegerile se vor ține ca de obicei în limba engleză, cu traducere în limba română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Intrarea este liberă. Pentru o mai bună organizare vă recomand totuși să vă înscrieți pe rabten.ro.

Unui blogger ar trebui să-i pese de cei din jurul său

Si-n acest an sunt partener media al conferinței organizate de către Rabten Compassionate Wisdom. Continui să le fiu alături pentru că ei m-au învățat care este cel mai măreț țel al unui blogger – să-i pese de cei de lângă el. Să-i ajute să vadă ceea ce nu mai pot vedea.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate