stau pe net internet

Imi e atât de frică de hoți încât mă feresc și de prieteni

31 Iul 2017

Nu, nu este vorba despre mine. Este vorba despre cei care se feresc de hoți și blochează click dreapta dar vor ca prietenii să le distribuie articolele.

hoti

A fost odată ca niciodată un blogger căruia cineva i-a copiat un articol. Nemulțumit, el a întrebat în stânga și-n dreapta ce poate face și cineva l-a învățat să blocheze click dreapta. Cei care vor să-i mai fure munca măcar să depună un minim efort ca să rescrie textele. Deschid în stânga o fereastră cu articolul. In dreapta o fereastră proprie de editare. Si … la tastat. Ca să nu spun la furat.

Pentru cei care au sărit peste etapa cu povestiri nemuritoare „click dreapta” este o comandă care blochează anumite funcții în browser. Această comandă împiedică printre altele și posibilitatea de a selecta un text dintr-o pagină web. Cei pe care-i mănâncă în tastatură selectează textele și le copie cu ctrl&c & ctrl&v. Dar și cei care sunt de bună credință procedează la fel.

Voi cum procedați când vă atrage atenția un paragraf dintr-un articol?

Il citiți. Il recitiți. Il copiați și îl distribuiți pe propriile conturi social media sau îl includeți într-un articol cu menționarea sursei.

Dar dacă nu puteți selecta paragraful respectiv? Câți dintre voi îl rescrieți? Literă cu literă. Cuvânt cu cuvânt. Eu recunosc – nu am răbdare. Citesc și trec mai departe. Promovare cu forța nu se poate.

Stiu. Sunt subiectiv. Recunosc. Am pata pusă pe toate deciziile luate din cauza unei minorități lipsite de omenie datorită cărora majoritatea cu omenie are de suferit. Stiți broscuțele alea prinse în asfalt la trecerile de pietoni? Pentru câteva persoane care au învățat să țină covrigul după ce și-au luat permisul avem de suferit toți cei care trecem pe acolo. Bun. Am înțeles. Nu sunt suficienți domni polițiști la rutier ca să-i oprească pe cei care circulă cu viteză prin oraș sau sunt fani curse ilegale la miezul nopții. Dar de ce nu țin cont de filmările noastre? Ale celor care ne aflăm în trafic și dăm peste ei. In loc să trimitem înregistrările la tv mai bine le trimitem la 112.sesizari. Au dovada, pac amenda.

Furturile din blogosferă au fost, sunt și fiți siguri că vor mai fi. Ce s-a schimbat în ultimii ani este solidaritatea bloggerilor când cineva este prins cu ocaua mică și rapiditatea cu care aceștia iau măsuri (retrag articolul sau adaugă sursa conform înțelegerii cu autorul). Click dreapta este o măsură învechită. Cei care vor să fure (hoți online de meserie) o pot face și cu această funcție blocată.

Vă rog. Nu veniți cu replici de genul – există butoane de share. Există. Dar poate că eu rezonez mai bine cu un paragraf din interior, nu cu ce a selectat autorul pentru description.

pantofi eleganti
masini surfilat cusut
 1. ELENA spune:

  Citind articolul am mai invatat ceva: cum sa Nu fur paragrafe, articole etc! Tudorel esti ca si profesorul meu personal. Mereu descopar lucruri noi, mereu am ce sa invat de la tine! Iti multumesc.

 2. In loc să facă manuale pentru educatie fizica mai bine iar lasa sa bata mingea si in vacanta pe terenurile de sport. De banii economisiti pot tipari cateva manuale de educatie civica sau de educatie financiara.

  Zilele trecute am vazut pe un perete un graffiti cu „ieri un ou, azi un bou și mâine ești ca nou”.

  • Tudor spune:

   Daaa. Si eu sunt pentru cursurile de educație financiară în școli. Prima lecție – școala este gratuită. Elevii nu plătesc nimic.

 3. Alina Gheorghiescu spune:

  Cine vrea sa fure, fura. Cine vrea sa inteleaga, intelege. Multumesc, Tudorel!

 4. Andrei Manea spune:

  Dupa cum bine spunea o vorba veche: NU RISTI, NU CASTIGI! Cam asa e si cu scrisul sau drepturile pe care le lasam.

  Si intre noi fie vorba si eu sunt de aceeasi parte a baricadei cu tine… cu toate riscurile pe care le include.

10 Aug 2017

Dacă tot este vacanță, am și eu o întrebare pentru părinții care-și cheamă seara copiii în casă: la ce oră   … ia loc și tu

1 Aug 2017

Mă bucur că nu am abandonat, mă bucur că m-am informat și am știut că există soluții la aproape orice   … ia loc și tu

blogosfera
18 Aug 2017

Ce au răspuns ei a fost pus pe slide și prezentat aseară într-un cadru restrâns. Spre bucuria unora și dezamăgirea   … ia loc și tu

TeCOMM
17 Aug 2017

The Catwalk Stage din cadrul evenimentului TeCOMM eCommerce Conference&Expo include sesiuni de prezentări și dezbateri cu speakeri de la cele   … ia loc și tu

Wordpress pentru toNti
17 Aug 2017

Dacă tot urmați sfaturile și scrieți, scrieți, scrieți sfatul meu este să vă și protejați ce scrieți. Nu știu alții   … ia loc și tu

14 Aug 2017

Atenție! Vin în vizită rudele de la oraș. Si vor dori să-și încarce mașinile electrice la prizele noastre. Discuțiile de   … ia loc și tu

deontologie online
10 Aug 2017

Colegiul Medicilor din România a lansat astăzi campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!”, pentru a trage un semnal   … ia loc și tu

10 Aug 2017

Legumele irigate cu ape uzate reciclate provenite din stațiile de epurare pot conține urme de substanțe farmaceutice. Am preferat să   … ia loc și tu